Tietoa sivusta

Shufun euro on säästämiseen ja sijoittamiseen keskittynyt blogi, jossa pureudutaan kaikkeen aina arjen pennin venytyksestä osakkeiden päiväkauppaan, ja toisaalta myös syvällisemmin rahan ja työn merkitykseen.

Blogin nimi pohjautuu puoliksi japanin kieleen, jota kirjoittaja on lukenut pääaineena yliopistossa. Shufu (主婦) on japania tarkoittaa yleisimmin kotiäitiä tai kotivaimoa. Toisaalta saman sanan voi kirjoittaa myös merkeillä 主夫, jolloin sanalla viitataan koti-isään tai kotia hoitavaan mieheen. Käytännössä sanalla siis viitataan henkilöön, joka ei käy ainakaan kokoaikaisesti kodin ulkopuolella töissä ja tekee pääosan kotitöistä. Blogin nimi ei kuitenkaan liity suoranaisesti kodinhoitoon, vaan erääseen asiaan, josta Japanissa puhutaan kaiken aikaa ja joka kerta toisensa jälkeen saa minut yllättymään japanilaisia shufuja seuratessa: nimittäin säästäminen.

Japanilaiset ovat tilastojen mukaan maailman suurimpien säästäjien joukossa. Siinä missä suomalainen laittaa yleensä sivuun vain pienen tai olemattoman siivun kuukausituloistaan, moni japanilainen pyrkii laittamaan säästön huomattavasti suuremman könttäsumman tulevaisuutta ja mahdollisia poikkeustilanteita silmällä pitäen. Kaikki tuntemani japanilaiset kotiäidit nappaavat miehen palkan itselleen heti palkkapäivänä ja jakavat sen menojen mukaan. Jos miehellä on tuuria, hän saa jonkin verran palkastaan takaisin käytettäväksi omiin henkilökohtaisiin menoihinsa ja harrastuksiinsa. Japanissa moni naimissa oleva mies saa siis kuukausirahaa samaan tapaan kuin monet suomalaiset lapset ja nuoret vanhemmiltaan.

En tietenkään väitä, että tällainen järjestelmä olisi voimassa joka kodissa, mutta Japanissa ei ole erikoista törmätä systeemiin, jossa vaimo huolehtii kaikista perheen raha-asioista – siis myös miehen palkasta. Kotiäitiys on edelleen normaalia, ja vaikka mies usein tuo leipäpuun ja on ulkoisesti perheen “pomo”, monissa perheissä kodin asioista päättää silti vaimo. Miksi japanilaiset miehet sitten suostuvat tällaiseen järjestelmään? No, aina ei ole valinnanvaraa, mutta uumoilisin, että taustalla saattaa olla myös japanilaisten kotiäitien asiantuntevuus taloudellisuudessa. Kaikessa pyritään säästämään, niin paljon kuin mahdollista.

Mitä tämä säästäminen sitten käytännössä tarkoittaa? Sen saatte tietää tätä blogia seuraamalla: esittelen japanilaisten säästämisintoudesta inspiroituneena erilaisia vinkkejä ja niksejä säästämisen suhteen. Osa näistä tulee suoraan Japanista, osa on omiani, osa on japanilaisten vinkkejä Suomeen sovellettuna. Kirjoitan paljon myös sijoittamisesta, erityisesti suorasta osakesijoittamisesta ja osakkeiden päiväkaupasta eli treidaamisesta.

Toivottavasti viihdyt blogini parissa!

P.S. Otan mielelläni aina vastaan palautetta, kommentteja ja kysymyksiä, joten älä turhaan kursaile, jos mieleesi tulee jotain sanottavaa.