3 tapaa aloittaa sijoittaminen

Sijoittamisen aloittaminen on helppoa ja sen voi tehdä ilman suurempiakin säästöjä, mutta miten se tulisi aloittaa? Vaihtoehtoja on paljon, mutta esittelen tässä artikkelissa lyhyesti kolme erilaista tapaa sijoittaa. Mikään näistä ei ole yksiselitteisesti toista parempi tai huonompi, vaan kaikissa on omat hyvät ja huonot puolensa – ja ennen kaikkea: osa sopii paremmin toisille, kun taas osa paremmin toisille.

1. Sijoita rahastoihin

Rahastosijoittaminen on ehdottomasti helpoin tapa aloittaa sijoittaminen. Rahastojen kautta voit sijoittaa rahasi hyvinkin laajasti, ja voit valita haluatko sijoittaa esimerkiksi osake- vai korkorahastoihin. Et välttämättä tarvitse juuri mitään ennakkotietoja ja sijoittamiseen saattaa riittää pelkkä pankkitili (osakkeita ostaessa on hankittava myös arvo-osuustili).

Rahastojenkin kohdalla on kuitenkin muistettava, että mikään sijoitus ei ole riskitön. Rahastoja on myös hyvin monenlaisia ja niiden tuotto-odotukset, ja toisaalta myös riskitaso, voivat poiketa merkittävästi toisistaan. Jos haluat tarkemmin tietää minne laitat rahasi, kannattaa rahastojenkin kohdalla selvittää etukäteen esimerkiksi se, mihin rahat todellisuudessa menevät.

2. Suorat osakesijoitukset

Rahastoista seuraava askel on luonnollisesti se, että sijoitat suoraan osakkeisiin. Siinä missä rahastojen kohdalla joku muu hoitaa osakkeiden valinnan puolestasi, suorien osakesijoitusten kohdalla valitset itse mitä ostat.

Suorat osakesijoitukset vaativat huomattavasti enemmän taustatyötä, kuin rahastoihin sijoittaminen. Rahastojen kohdallakin voi tietysti halutessaan olla hyvinkin tarkka siitä, mihin rahansa laittaa – ja moni kokeneempi sijoittaja onkin – mutta esimerkiksi osakerahaston jokaista yritystä harvoin syynätään kovin tarkkaan. Suorat osakesijoitukset ovat kuitenkin toinen asia: sinun on oikeasti selvitettävä, onko yrityksen kurssissa kasvuvaraa.

Osakesijoituksilla voi päästä huomattavasti korkeampiin tuottoihin, kuin rahastoilla, mutta toisaalta myös tappiot voivat olla suurempia. Hajauttamalla osakesalkkua voi toisaalta kasvattaa turvallisuutta, mutta toisaalta pienentää voittoja – jos puolet salkun osakkeista nousee tietyssä taloustilanteessa ja puolet samalla laskee, tulos jää nollan kieppeille tai samalle tasolle rahastojen kanssa.

3. Osinkosijoittaminen

Osinkosijoittaminen tarkoittaa käytännössä suoraa osakesijoittamista. Se eroaa kuitenkin varsinaisesta osakesijoittamisesta siinä, että tuottoa tavoitellaan ensisijaisesti osinkojen kautta – tilillesi kilahtaa kerran tai muutaman kerran vuodessa tietty summa rahaa sen perusteella, kuinka suuri yrityksen osinko on ja kuinka suuren määrän sen osakkeita omistat sinä päivänä, kun oikeus osinkoon määräytyy (ns. täsmäytyspäivä). Sijoittaessasi sinun täytyy siis huomioida yrityksen osingon suuruus, sen kasvumahdollisuudet ja yrityksen yleinen osingonmaksukyky. Suomessa suuremmista osingoista tunnettuja yhtiöitä ovat esimerkiksi Sampo ja Fortum.

Osinkosijoittaminen toimii parhaiten silloin, kun pääomaa on enemmän. Jos esimerkiksi pystyt ostamaan vain 100 osaketta yritykseltä, joka maksaa euron osinkoa vuodessa, tienaat vain satasen vuodessa.

Lisämaininta: aktiivinen osakekauppa

Neljäs vaihtoehto säästöjen kasvattamiselle on aktiivinen osakekauppa. En tarkoita tällä sijoittamista, sillä sijoittaessa lähtökohtana on miettiä yrityksen kasvun mahdollisuuksia ja sitä myötä osakekurssin kasvua. Aktiivisessa osakekaupassa taas etsitään aktiivisesti uusia kohteita niin kurssinousua kuin -laskuakin silmällä pitäen. Aktiivisessa osakekaupassa aikahaarukka on lyhyempi, kuin sijoittaessa, ja hankituista osakkeista on tarkoitus hankkia eroon heti, kun se tuntuu taloudellisesta näkökulmasta mielekkäältä.

Aktiivinen kaupankäynti osakkeilla, varsinkaan päivänsisäinen kauppa eli treidaus, ei kuitenkaan ole varsinaisesti säästämistä, vaan enemmänkin säästöjen kasvattamista aktiivisella työnteolla. Se vaatii myös enemmän opiskelua, kuin pitkäjänteinen sijoittaminen, sillä riskit ovat suurempia.

On myös muita keinoja aloittaa sijoittaminen, mutta rahastot ja osakekauppa sekä osinkojen metsästäminen ovat kenties aloittelijalle helpompia tapoja aloittaa säästäminen. Muista kuitenkin, että ”helpompi” ei tarkoita helppoa eikä riskitöntä – sijoittaminen sisältää aina riskin siihen, että menettää koko sijoittamansa pääoman. Sijoittaminen on siis syytä aloittaa varovasti ja pienillä summilla.

Jätä kommentti